تعریف چاقی و راههای درمان آن - قسمت اول

تعریف میزان چاقی بر اساس اندکس توده بدن یا BMI
BMI (Body Mass Index) معیاری است که با اندازه گیری آن میتوان متوجه شد که میزان چاقی بیمار چقدر است .برای اندازه گیری آن کافیست وزن خود بر حسب کیلوگرم را بر مجذور قد خود بر حسب متر تقسیم کنید . بر این اساس این معیار برای فردی با وزن ۸۷ کیلوگرم و قد ۱/۶۵ متر مساویست با ۸۷ تقسیم بر (۱/۶۵) به توان ۲ یا ۱/۶۵ ضربدر ۱/۶۵ که نتیجه آن عدد ۳۱/۹۵ یا حدودا ۳۲ می باشد.
حال ببینیم این عدد به چه کار می آید.
افراد بر اساس BMI به چند گروه تقسیم می شوند:
BMI
وضعیت فرد از نظر چاقی
کمتر از ۲۵
کم وزن یا لاغر
۲۰ تا ۲۵
متناسب یا ایده ال
۲۵ تا ۳۰
اضافه وزن
۳۰ تا ۳۵
چاقی درجه یک
۳۵ تا ۴۰
چاقی درجه ۲ یا متوسط
بالای ۴۰
چاقی درجه ۳ یا مفرط
بالارفتن وزن در میانسالی به علت تجمع بافت چربی در بدن بهوجود میآید. اضافه شدن بافت چربی به جز اثرات مکانیکی ناشی از بالارفتن وزن، سوخت و ساز بدن شما را هم تحت تاثیر قرار میدهد. در این میان چربیهای دور شکم بیش از همه ممکن است سلامت شما را به خطر بیندازند. حتی اگر اضافه وزن هم نداشته باشید، باز هم چربی دور شکم میتواند بسیار خطرناک باشد.
خانمها همین که پا به سنین میانی به ویژه یائسگی میگذارند، با سرعتی به مراتب بیشتر از مردان چربی میآورند. این چربیها، بیشتر در بخشهای فوقانی تنه و به خصوص اطراف باسن و رانها جمع میشود. در این میان، بافت چربی اطراف شکم، بسیار مایه نگرانی است.
● چربیها در کجاها انباشته میشوند؟
به طورکلی، چربیهای بدن دو نوعند یا احشایی (مانند چربی اطراف اعضای داخل شکم) و یا زیرجلدی هستند (مانند چربی بین پوست و لایه خارجی عضلات دیواره شکم.)
چربیها در پاها و دستان تقریبا فقط زیرجلدی هستند به جز مقدار کم چربی های بین عضلات ولی در قسمتهای بالاتر بدن، هم احشایی و هم زیر جلدی هستند.
رابطه چربیهای بدن با بیماریها :
۱- تحقیقات فراوانی رابطه نزدیک بین تجمع چربیهای شکمی و مقاومت به انسولین را که بیانگر وجود یا استعداد ابتلا به بیماری دیابت نوع ۲ است نشان دادهاند
۲ - چربیهای شکمی با برخی از بیماریهای نادرتر مانند سرطان پستان نیز رابطه دارند
۳ - چربیهای شکمی ممکن است باعث ایجاد سنگهای کیسه صفراوی و التهاب آن شوند و عمل جراحی کیسه صفرا را ضروری کنند.
۴ - چربیهای شکمی با بیماری تجمع چربی در دیواره عروق (تصلب شرایین) رابطه مستقیم دارد.
۵ - چربیهای شکمی تا حدی با سرطان روده بزرگ رابطه دارد.
۶ - رابطهای نیز بین این انباشته شدن چربی در شکم و فشار خون بالا دیده شده است
و بالاخره جالب است بدانید که در تحقیقی که در سال ۲۰۰۵ در میان افراد بزرگسال در چین صورت گرفت، کمحافظگی و مشکل در صحبتکردن، در کسانی که دور کمرشان بیشتر از حد طبیعی بود، بیشتر از دیگران (حتی مبتلایان به بیماری دیابت) یافت شد.